Johannisholm’s Stugby
Johannisholm är belägen i Venjanssjöns södra utlopp, Venjans socken, Mora Kommun.
Platsen fick sitt namn av prästen och företagaren Johan Leufqvist som 1796 startade ett glasbruk. Glasbruket var först placerat på Sandön på grund av den kisel rika sanden som fanns där, men saknade vattenkraft och flyttades då till platsen som idag heter Johannisholm.
Johan Leufqvist drev glasbruket till sin död 1814. Förutom glasbruket anlades ett glassliperi, stampverk, såg och kvarn. Enligt dokument från 1825 tillverkades fönsterglas så som taffelglas och servisglas både klart och grönt, det tillverkades även slipat glas, flaskor och glättestenar.
Tillverkningen av servisglas var dock ingen vinst för glasbruket på grund av alldeles för dyra transportkostnader, så istället satsade man främst på fönsterglas.
År 1840 anlades även en smedja vid glasbruket, smedjan hade 2 härdar, 2 hammare, ett manufakturverk med 5 spik- och liehammare och en knipphammare med klippsax.
Bruket köptes 1844 av Elias Lagerheim som 1855 lade ner all glastillverkning.
År 1856 blev Stora Kopparbergs Bergslags AB ägare till Johannisholm och lade då även ner smedjan.
Stora Kopparbergs Bergslags AB hade länge för avsikt att anlägga en kraftverksdamm här, men genom sänkningar av Venjanssjön försvann vattenfallet och även planerna på att bygga en damm.
Idag i Johannisholm kan man fortfarande se spår av glasbuket på vår mark, historien om Johan Leufqvist och Glasbruket han grundade i slutet på 1700-talet lever kvar än.